Гликемичен индекс

Гликемичният индекс е стойност показваща скоростта, с която определена храна се отразява на отделянето на инсулин. Тъй като контролът на теглото е свързан с осигуряване на стабилни нива на кръвната захар, изборът на храни с по-нисък гликемичен индекс е важно умение.
Избирайте храни с нисък гликемичен индекс, когато включвате въглехидрати в менюто си. Имайте предвид, че след топлинна обработка повечето храни имат по-висок гликемичен индекс. Прибавянето на белтъчини, мазнини, фибри, лимонов сок и оцет води до намалянето на гликемичният индекс на храната.
Колкото по-малко е количеството на една храна, толкова по-малък е нейният гликемичен товар, така че дори да изберете храна с висок гликемичен индекс, контролирайте количествата.

Гликемичен индекс на някои често срещани хранителни продукти:
ПродуктГликемичен индекс
Малтоза152
Глюкоза138
Оризон132
Картоф печен128
Мед126
Ориз121
Картофено пюре на прах118
Моркови сготвени117
Корнфлейкс115
Боб смилянски109
Тортила царевична100
Картофено пюре100
Хляб бял100
Хляб бял пълнозърнест100
Царевичен чипс99
Мюсли96
Ръжен сухар95
Марс (Mars)94
Крекери91
Компот от кайсий91
Хляб ръжен пълнозърнест89
Стафиди88
Цвекло88
Овесена каша87
Банан84
Слабин82
Кафяв ориз81
Баница81
Царевица сладка80
Картоф пресен сварен80
Ориз бисерен79
Овесени сладки74
Картофен чипс77
Картофи сладки74
Компот Праскови74
Елда74
Пълнозърнест корнфлейкс74
"Натурален" сок Грейпфрут69
"Натурален" сок Портокал67
"Натурален" сок Ананас66
Грах65
Булгур65
Макарони64
Пшеничен зародиш63
Кекс63
Компот Круши63
Грозде62
Спагети бели61
Спагети кафяви61
Боб консерва60
"Натурален" сок Ябълка59
Круша58
Ориз на пара54
Портокал59
Боб кафяв54
Ябълка53
Кисело мляко52
Доматен супа52
Сладолед52
Рибни хапки52
Боб маслен50
Грах сух50
Мляко пълномаслено49
Нахут49
Мляко 2%48
Мляко обезмаслено46
Кайсий сушени46
Праскови40
Праскови40
Кренвриши39
Леща37
Фруктоза31
Ръж31
Соя сушена20
Фъстъци15
Сини сливи34