Гликемичен индекс
Гликемичният индекс е стойност показваща скоростта, с която определена храна се отразява на отделянето на инсулин. Тъй като контролът на теглото е свързан с осигуряване на стабилни нива на кръвната захар, изборът на храни с по-нисък гликемичен индекс е важно умение.
Избирайте храни с нисък гликемичен индекс, когато включвате въглехидрати в менюто си. Имайте предвид, че след топлинна обработка повечето храни имат по-висок гликемичен индекс. Прибавянето на белтъчини, мазнини, фибри, лимонов сок и оцет води до намалянето на гликемичният индекс на храната.
Колкото по-малко е количеството на една храна, толкова по-малък е нейният гликемичен товар, така че дори да изберете храна с висок гликемичен индекс, контролирайте количествата.
Продукт | Гликемичен индекс |
---|---|
Малтоза | 152 |
Глюкоза | 138 |
Оризон | 132 |
Картоф печен | 128 |
Мед | 126 |
Ориз | 121 |
Картофено пюре на прах | 118 |
Моркови сготвени | 117 |
Корнфлейкс | 115 |
Боб смилянски | 109 |
Тортила царевична | 100 |
Картофено пюре | 100 |
Хляб бял | 100 |
Хляб бял пълнозърнест | 100 |
Царевичен чипс | 99 |
Мюсли | 96 |
Ръжен сухар | 95 |
Марс (Mars) | 94 |
Крекери | 91 |
Компот от кайсий | 91 |
Хляб ръжен пълнозърнест | 89 |
Стафиди | 88 |
Цвекло | 88 |
Овесена каша | 87 |
Банан | 84 |
Слабин | 82 |
Кафяв ориз | 81 |
Баница | 81 |
Царевица сладка | 80 |
Картоф пресен сварен | 80 |
Ориз бисерен | 79 |
Овесени сладки | 74 |
Картофен чипс | 77 |
Картофи сладки | 74 |
Компот Праскови | 74 |
Елда | 74 |
Пълнозърнест корнфлейкс | 74 |
"Натурален" сок Грейпфрут | 69 |
"Натурален" сок Портокал | 67 |
"Натурален" сок Ананас | 66 |
Грах | 65 |
Булгур | 65 |
Макарони | 64 |
Пшеничен зародиш | 63 |
Кекс | 63 |
Компот Круши | 63 |
Грозде | 62 |
Спагети бели | 61 |
Спагети кафяви | 61 |
Боб консерва | 60 |
"Натурален" сок Ябълка | 59 |
Круша | 58 |
Ориз на пара | 54 |
Портокал | 59 |
Боб кафяв | 54 |
Ябълка | 53 |
Кисело мляко | 52 |
Доматен супа | 52 |
Сладолед | 52 |
Рибни хапки | 52 |
Боб маслен | 50 |
Грах сух | 50 |
Мляко пълномаслено | 49 |
Нахут | 49 |
Мляко 2% | 48 |
Мляко обезмаслено | 46 |
Кайсий сушени | 46 |
Праскови | 40 |
Праскови | 40 |
Кренвриши | 39 |
Леща | 37 |
Фруктоза | 31 |
Ръж | 31 |
Соя сушена | 20 |
Фъстъци | 15 |
Сини сливи | 34 |