Понякога най-силното желание за храна се усеща, когато емоционално се намирате в най-слабата си точка. Можете да се обърнете към храната за комфорт – съзнателно или несъзнателно – когато се сблъскате с труден проблем, усещане за стрес или дори отегчение.

Емоционалното хранене може да саботира усилията Ви за отслабване. Това често води до изяждане на твърде голямо количество храна, особено на такава, която е висококалорична – сладкиши и мазни храни.

Добрата новина е, че ако сте склонни към емоционално хранене, можете да предприемете стъпки, за да си възвърнете контрола над хранителните си навици и да се върнете в крак с целите си за отслабване.

Каква е връзката между настроението, храната и загубата на тегло?

Емоционалното хранене е начин да се потиснат или успокоят негативните емоции, като стрес, гняв, страх, скука, тъга и самота. Големите събития в живота или, по-често, неприятностите на ежедневието могат да предизвикат отрицателни емоции, които водят до емоционално хранене и нарушават усилията Ви за отслабване. Тези тригери може да включват:
* Конфликти в отношенията
* Работен стрес
* Преумора
* Финансов натиск
* Здравословни проблеми

Въпреки че някои хора ядат по-малко, когато изпитват силни емоции, ако сте в емоционален стрес, може да се втурнете към импулсивното или прекомерно ядене, бързо консумирайки всичко, което ви попадне, без това да ви доставя каквото и да е удоволствие.

Всъщност вашите емоции могат така да се обвържат с хранителните ви навици, че автоматично да посягате за „лекарството“ си всеки път, когато сте ядосани или подтиснати, без дори да се замисляте за това, което правите.

Храната служи също и като разсейване. Ако се притеснявате за предстоящо събитие или се сблъсквате с конфликт например, може да се съсредоточите върху храненето на утешителна храна, вместо да се справяте с болезнената ситуация.

Каквито и емоции да ви карат да преяждате, крайният резултат е винаги същият. Емоциите се връщат и най-вероятно след това ще носите допълнителната тежест на вината и това ще ви пречи да възстановите целта си за отслабване. Това също може да доведе до нездравословен цикъл – емоциите ви задействат да преяждате, самобичувате се, че сте се отклонили от програмата си за загуба на тегло, чувствате се зле и преяждате отново…