Често споменаваме, че HYPOXI режимът на хранене не е диета и не се препоръчва гладуване. Напротив, трябва да се храним редовно и разнообразно, като намерим баланса, включително и в приема на въглехидрати. А пък в дните с тренировки, дори е полезно да консумираме сложни въглехидрати (пълнозърнести продукти, кафяв ориз и др.) от 1 до 4 часа преди посещение. Разбира се, да не забравяме и винаги да ги комбинираме със зеленчуци и/или плодове с ниско съдържание на захар.

Тъй като понякога не е толкова лесно да се откажем от високо-въглехидратните храни (паста, пици и картофи), може да опитаме да ги заменим с полезни нови рецепти. Точно като предложението ни за вкусна пица с блат от карфиол, който е изключително полезен за кръвната захар и талията!

Съставки:

1 глава карфиол (около 600гр), включително стеблото

1 с. л. семена от чиа

1 яйце, леко разбито

2 ч.л. масло

100 гр гъби, нарязани

2 с. л. сушена мащерка

30 гр козе сирене фета, натрошено

2 с. л. пармезан, ситно настърган

20 г. рукола сол и черен пипер, на вкус

Приготвяне:

1. Фурната се загрява до 200 ° C. Семената от чиа се накисват за 15 минути в 1/4 чаша вода.

2. Карфиолът се измива и почиства от листата. Нарязан на едро се пасира в чопър, докато стане на трохи. След това се поставя в тиган с 1/4 чаша вода и се подправя със сол и черен пипер. Гответе за около 8 минути или докато карфиолът омекне.

3. След като сместа изстине достатъчно, се поставя в чиста кърпа или кухненска хартия и се изцежда цялата вода. Изцедената вода се събира в съд, за да се използва по-късно.

4. Внимателно разбъркайте в съд карфиола, заедно с разбитото яйце и семената от чиа. Получената смес се разтила равномерно в овална форма в тава, но върху хартия за печене. Пече се на 180 ° C за 20 минути, след което блатът се обръща и се пече още 15 минути или до златисто.

5. Загрейте маслото в тиган и добавете гъбите, листата от мащерка, 1 с. л. от изцедената от карфиола вода, подправете със сол и черен пипер. Гответе 5-8 минути на среден огън или докато гъбите омекнат. Разпръснете гъбите върху блата за пица, поръсете отгоре натрошеното фета сирене и пармезана. Пицата се пече във фурна за 10 минути.

6. Преди да сервирате, поръсете с рукола.

Разбира се, върху блата от карфиол, може да се развихрите и с ваша идея за плънка.

Приятен апетит, без угризения!