Когато става въпрос за отслабване, повечето от нас са фокусирани върху планирането на диетата и рутинните си упражнения. Склонни сме обаче да пренебрегваме едно нещо, което може значително да повлияе на управлението на теглото ни – да останем хидратирани.

Питейната вода е жизненоважна част от поддържането на добро здраве, тъй като помага за преноса на хранителни вещества и кислород до нашите клетки. Но освен това, тя също така помага за засилване на метаболизма ви, увеличаване на енергията ви и изгаряне на повече калории и мазнини.

Така че, ако търсите по различен начин да поддържате идеалното си тегло, да се уверите, че винаги сте хидратирани, това е отличен начин да започнете.

В тази статия обсъждаме как поддържането на хидратация може да ви помогне в пътуването ви за трансформация на тялото. Ще говорим също за това колко вода трябва да пиете дневно и още съвети, за да останете хидратирани.

Да започваме!

Ползи от поддържането на хидратация

Може да ви помогне да изгорите повече калории

Всички знаем, че няма магически трик, когато става дума за отслабване. Но знаете ли, че пиенето на вода всъщност може да ви помогне да изгорите повече калории? Това е така, защото когато пиете вода, това увеличава енергийния разход на тялото ви в покой или броя на изгорените калории по време на почивка.

Тъй като водата няма калории, пиенето на вода вместо пълни с калории напитки като кафе и алкохол също може допълнително да намали приема на калории. Ето защо в днешно време повече хора, които се опитват да отслабнат, избират вода, за да увеличат приема на течности, вместо да пият енергийни напитки.

Помага ви да се чувствате по-сити

Пиенето на вода преди всяко хранене може да ви помогне да ядете по-малко и да се чувствате по-сити, а това е така, защото водата бързо преминава през тялото ви и изпълва стомаха ви по-бързо.

Това не е просто начин да подмамите тялото си да се почувства сито. Понякога това всъщност е това, от което тялото ни се нуждае. Здравните експерти казват, че когато сме леко дехидратирани, мозъкът ни често го бърка с глад. Така че, когато пиете достатъчно количество вода, това ще премахне объркващите сигнали, което ще ви накара да се почувствате удовлетворени и да избегнете ненужните похапвания.

Укрепва имунната ви система

Поддържането на хидратация подобрява цялостния имунитет на тялото ви. H2O е отговорен за регулирането на телесната температура, нормализиране на кръвното налягане и дори за смазване на ставите ни. Ето защо, когато се разболеем, едно от нещата, които лекарят ще препоръча, е да пием много вода. Това е, за да помогне за регулирането на телесната ни функция и да възстанови баланса на течностите.

Водата също поддържа мозъка ни в оптимално здраве и позволява на сърдечно-съдовата ни система да функционира правилно.

Премахва токсините от тялото ви

Освен транспортирането на хранителни вещества, водата също е от съществено значение за отделянето на телесни отпадъци чрез изпотяване, уриниране и дефекация. Без вода тялото ви няма да може да изхвърли токсините, което може да доведе до заболявания като запек.

Водата също така насърчава здравата функция на бъбреците, тъй като помага за отстраняването на отпадъците от кръвта. Тя поддържа кръвоносните съдове здрави, така че кръвта да може да пътува безпроблемно до бъбреците и другите органи в тялото ви.

Колко вода трябва да пиете дневно?

Сега, след като знаете ползите от това да останете хидратирани, нека поговорим за дневния ви прием на вода.

Според здравни експерти се препоръчва пиенето на осем чаши вода от 230 мл. Това обаче не е универсална формула за всички. Вашите дневни нужди от вода зависят от различни фактори, включително вашето тегло, възраст, ниво на активност, здравословно състояние и цялостен начин на живот.

Съвети за поддържане на хидратация

Поддържането на хидратация може да изглежда като лесна задача, но понякога е необходимо много практика, за да останете последователни.

Ако имате нужда от помощ, за да останете в крак с ежедневните си цели за хидратация, ето няколко съвета, които ще ви помогнат да започнете.

Следете приема си – Има много приложения за хидратация, които можете да изтеглите, които ще ви позволят да регистрирате приема на вода. Освен това ще ви напомня кога трябва да пиете.

Добавете малко вкус – Ако смятате, че обикновената вода е скучна на вкус, овкусете водата си, като добавите резени портокал или лимон, за да я направите по-приятна.

Винаги носете чаша/кана – когато държите бутилка вода със себе си, е по-вероятно да постигнете целите си за хидратация. На пазара има мерителни чаши, които ще ви помогнат да следите консумацията си.

Яжте вода – Въпреки че пиенето на вода е много важно, можете също да постигнете целите си за хидратация, като ядете плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода като ягоди, спанак, диня, праскови и краставици.

Направете го с любимите си хора – Насърчете семейството и приятелите си да се присъединят към вас в определянето на ежедневните цели за хидратация. Това ще ви помогне да останете мотивирани и непрекъснато да работите за поддържане на по-здравословни навици.

Нуждаете се от помощ за постигане на целите ви за здраве и фитнес? Обади ни се на 0889 68 00 24 и си запази удобен за теб час.