Продукти (6 порции):
- 2 с.л. галета
- 4 големи яйца
- 1 1/4 чаени чаши прясно мляко нискомаслено
- 1/2 с.л. лют сос (напр. „Табаско”)
- 1/4 ч.л. сол
- Прясно смлян черен пипер на вкус
- 2 чаени чаши (около 2 филии) пълнозърнест хляб нарязан на кубчета (без кората)
- 3 чаени чаши клончета броколи
- 2 ч.л. зехтин
- 4 филийки бекон (около 80 гр.)
- 1 средно голяма глава лук, нарязана на ситно
- 1 чаена чаша настъргана моцарела (около 120 гр.)
Приготвяне:
Загрейте фурната до 200°С. Поръсете леко с брашно дълбока (около 20 см.) тава. Добавете галетата като завъртате тавата така, че те да полепнат и по страничните стени.
Разбийте яйцата, млякото, лютия сос, солта и пипера в голяма купа. Прибавете и филийките хляб и разбъркайте. Оставете сместа в хладилника.
Пуснете броколите във вряща вода за 3-4 минути. Изплакнете ги със студена вода, подсушете ги и ги нарежете на едро.
Загрейте мазнината в дълбок тиган на умерен котлон. Добавете бекона и лука. Запържете докато лука омекне и придобие леко златист цвят (3-5 минути). Добавете лука и броколите към сместа с яйцата и разбъркайте заедно със сиренето. Изсипете в тавата като разпределите сместа равномерно.
Печете пая докато получи лека златиста коричка (45-50 минути). След това го оставете да се охлади, разрежете го като пица и сервирайте.
Полезно:
Една порция съдържа 209 калории и е доста засищащ обяд.