Съставки (за шест порции):

  • 2 чаши пълнозърнеста паста (ротини)
  • 1/3 чаша нискомаслена майонеза
  • 1/3 чаша нискомаслено кисело мляко
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 с.л. винен оцет или лимонов сок
  • 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
  • сол на вкус
  • прясно смлян черен пипер на вкус
  • 1 чаша чери домати нарязани на половинки
  • 1 чаша ситно нарязани жълти или червена камби
  • 1 чаша настъргани моркови , (2-4 моркова)
  • 1/2 чаша нарязан зелен лук, (4-5 стръка)
  • 1/2 чаша нарязани маслини „Каламата” (без костилки)
  • 1/3 чаша нарязан пресен босилек

Приготвяне:
Леко подсолената вода трябва да заври преди да прибавите пастата. След 8-10 минути тя трябва да е вече сварена (вижте за всеки случай указанията на производителя върху пакета). Отцедете водата и изплакнете със студена вода. Разбъркайте майонезата, киселото мляко, зехтина, оцета (или лимоновия сок), чесъна, солта и пипера до получаване на хомогенна смес. Добавете пастата и разбъркайте добре. Прибавете доматите, камбите, морковите, зеления лук, маслините и босилека и разбъркайте отново.

Полезно:
Една порция се равнява на около 205 калории. Чрез тази салата си осигурявате 97% от дневната доза витамин С, 70% от дневната доза витамин А и 17% влакнини, които засилват усещането за ситост. Тази салата е отличен обяд за всеки, който иска да отслабне без да гладува.