Продукти (12 мъфини):

  • 2 с.л. краве масло
  • 1 1/2 чаена чаша ситно нарязан лук
  • 1/2 чаена чаша смляно прошуто (около 60 гр.)
  • 2 чаени чаши пълнозърнесто пшенично брашно
  • 1 ч.л. ситно нарязан пресен розмарин (може и сушен)
  • 1 1/2 ч.л.бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/8 ч.л. прясно смлян черен пипер
  • 1 чаена чаша отцедено нискомаслено кисело мляко
  • 2 големи яйца
  • 2 с.л. зехтин

Приготвяне:
Загрейте предварително фурната до 220°С. Намажете с малко олио и напръскайте с брашно 12 формички за мъфини.
Разтопете маслото в голяма тенджера на средна температура. Добавете лука и запържете за 5 минути като разбърквате. Добавете прошутото и оставете на огъня за още 2 минути без да прекъсвате бъркането. Дръпнете от котлона.
Разбъркайте брашното, бакпулвера, розмарина, содата, солта и пипера в голяма купа. В средно голяма купа разбийте яйцата, киселото мляко и зехтина.
Изсипете сместа с лука и тази с киселото мляко в купата с брашното и бъркайте докато се получи еднородна смес. Изсипете в подготвените формички.
Печете мъфините до златистокафяво (около 18-20 минути). Сервирайте ги топли. Можете да гарнирате със сушени домати.

Това е една чудесна солена закуска, която засища за дълго време. Всеки мъфин има около 149 калории

Полезно:
Това е една чудесна солена закуска, която засища за дълго време. Всеки мъфин има около 149 калории.