Продукти (6 порции, всяка около 1 чаена чаша):
- 2 с.л. зехтин
- 2 чаени чаши нарязан лук
- 1 ситно нарязана скилидка чесън
- 1 1/2 чаена чаша булгур
- 1/2 ч.л. смляна куркума
- 1/2 ч.л. смлян кимион
- 2 чаени чаши зеленчуков бульон
- 1 1/2 чаена чаша моркови нарязани на кубчета
- 2 ч.л. настърган или ситно нарязан джинджифил
- 1 ч.л. едро смляна морска сол
- 1/4 чаена чаша ситно нарязан копър
- 1/4 чаена чаша ситно нарязана мента
- 1/4 чаена чаша ситно нарязан магданоз
- 3 с.л. лимонов сок (или повече на вкус)
- 1/2 чаена чаша нарязани и леко запечени орехи
Приготвяне:
Загрейте на средна температура зехтина в тенджера или тиган с високи стени. Сложете лука, намалете котлона и запържете до златисто като често разбърквате (12-18 минути). Добавете чесъна и разбърквайте още 1 минута. Прибавете булгура, куркумата и кимиона и разбърквайте докато булгурът добре поеме зехтина (около 1 минута).
Добавете бульона и солта и оставете да кипне като продължавате да бъркате сместа. Сложете капак и варете докато булгурът поеме бульона, но без да разбърквате (около 15 минути). Отстранете от котлона и оставете ястието похлупено за около 5 минути.
Добавете копъра, ментата, магданоза и лимоновия сок и ги разбъркайте с пилафа. Сервирайте ястието поръсено с орехите.
Освен ароматни и вкусни, джинджифилът и куркумата са сред подправките, подпомагащи отслабването. Сложните въглехидрати ще ви заситят за дълго време, а освен това ще си набавите и витамин А, витамин С, магнезий и желязо.