Съставки (4 порции):
- 1 чаена чаша нискомаслено кисело мляко
- 1 скилидка чесън (ситно нарязана)
- 2 с.л. зехтин
- 2 с.л. ситно нарязан пресен естрагон или 1 с.л. сух
- 500 гр. пилешки гърди без кожата
- 1/4 ч.л. сол
- 1/4 ч.л. прясно смлян черен пипер
Сос със синьо сирене и естрагон (тарос):
- 60 гр. синьо сирене
- 3 с.л. зехтин
- 2 с.л. винен оцет
- 1 с.л. ситно нарязан пресен естрагон или 1 с.л. сух
- 1-2 с.л. нискомаслено кисело мляко
- 1/8 ч.л. сол
- Прясно смлян черен пипер на вкус
Салата:
- 1 крехка маруля, накъсана на парченца
- 1/2 италианска цикория или червено зеле, фино нарязано
- 1 чаена чаша бейби рукола и спанак
- 1/2 чаена чаша нарязани орехи (може и печени)
Приготвяне:
Загрейте фурната до 180°С.
За да приготвите пилето: смесете киселото мляко, чесъна, зехтина и естрагона в голяма купа. Посолете пилешкото, добавете черния пипер и сложете в купата със сместа. Изсипете пилето в тавичка, така че сместа напълно да го покрива.
Печете в продължение на 35-45 минути. Извадете месото върху дъска за рязане и го нарежете на филийки след като изстина.
За да приготвите соса: намачкайте с вилица синьото сирене заедно със зехтина, оцета, естрагона. Добавяйте по малко кисело мляко докато бъркате. Подправете със сол и пипер на вкус.
За да приготвите салатата: смесете листните зеленчуци, разделете ги на порции в 4 чинии. Върху салатата поставете равни порции от пилешкото, залейте всяка порция с 2 с.л. сос и поръсете с орехи.
1 порция се равнява на около 420 калории. В салатата се съдържат 73% от дневната доза витамин A, 17% от дневната доза витамин В6 и 15% от дневната доза калций. Салатата е засищаща и може да бъде и основно ястие. Дори когато сте на диета, можете да се храните вкусно и здравословно!