Съставки (4 порции):

  • 1 чаена чаша нискомаслено кисело мляко
  • 1 скилидка чесън (ситно нарязана)
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 с.л. ситно нарязан пресен естрагон или 1 с.л. сух
  • 500 гр. пилешки гърди без кожата
  • 1/4 ч.л. сол
  • 1/4 ч.л. прясно смлян черен пипер

Сос със синьо сирене и естрагон (тарос):

  • 60 гр. синьо сирене
  • 3 с.л. зехтин
  • 2 с.л. винен оцет
  • 1 с.л. ситно нарязан пресен естрагон или 1 с.л. сух
  • 1-2 с.л. нискомаслено кисело мляко
  • 1/8 ч.л. сол
  • Прясно смлян черен пипер на вкус

Салата:

  • 1 крехка маруля, накъсана на парченца
  • 1/2 италианска цикория или червено зеле, фино нарязано
  • 1 чаена чаша бейби рукола и спанак
  • 1/2 чаена чаша нарязани орехи (може и печени)

Приготвяне:
Загрейте фурната до 180°С.
За да приготвите пилето: смесете киселото мляко, чесъна, зехтина и естрагона в голяма купа. Посолете пилешкото, добавете черния пипер и сложете в купата със сместа. Изсипете пилето в тавичка, така че сместа напълно да го покрива.
Печете в продължение на 35-45 минути. Извадете месото върху дъска за рязане и го нарежете на филийки след като изстина.
За да приготвите соса: намачкайте с вилица синьото сирене заедно със зехтина, оцета, естрагона. Добавяйте по малко кисело мляко докато бъркате. Подправете със сол и пипер на вкус.
За да приготвите салатата: смесете листните зеленчуци, разделете ги на порции в 4 чинии. Върху салатата поставете равни порции от пилешкото, залейте всяка порция с 2 с.л. сос и поръсете с орехи.

Салатата е засищаща и може да бъде и основно ястие

Полезно:
1 порция се равнява на около 420 калории. В салатата се съдържат 73% от дневната доза витамин A, 17% от дневната доза витамин В6 и 15% от дневната доза калций. Салатата е засищаща и може да бъде и основно ястие. Дори когато сте на диета, можете да се храните вкусно и здравословно!