Алкохол се консумира ежедневно от почти всички – пълнолетни и непълнолетни, малки и големи, с повод и без повод, по малко и по повечко. Факт е, че българинът консумира доста алкохол. И какво лошо има в това, ще попитате? Ами например:
1. Алкохолът е клетъчна отрова, разтваря се добре и прониква през всички клетъчни мембрани като така оказва вредно влияния навсякъде в човешкия организъм.
2. В резултат на системната употреба с алкохол, при състояние на алкохолна зависимост могат да се получат следните органни нарушения:
– Нарушения в съзнанието
– Чернодробни нарушения
– Чернодробна цироза
– Панкреатит
– Алкохолна полиневропатия
– Сърдечно-съдова недостатъчност
– Импотенцио, менструални нарушения при жените
– Деменция
– Фетален алкохолен синдром – при бебета на майки алкохолички съществува повишен риск от образуване на злокачествени заболявания на черния дроб, хранопровода, ларинкса, фаринкса и т.н.
Каква е причината въпреки тези вреди хората да продължават системно да злоупотребяват със спиртните напитки? Често се получава състояние на алкохолна зависимост. При него се наблюдава поведение на много висок приоритет на консумацията на алкохол пред други дейности, които преди време са имали много висока стойност за човека. Появява се влечение към консумацията на алкохол с цел промяна на съзнанието. Появява се повишена поносимост към приема на алкохол и се налага да се консумират много по-големи количества, за да се постигне желания ефект. Съществува състояние на физически и психически дискомфорт при липсата на алкохол в организма. При опит да се прекрати приемането се наблюдават симптоми на абстиненция:
– Психически – тревожност, депресия, страх, непреодолимо желание да се консумира алкохол с ясното съзнание, че това ще облекчи страданията
– Физически – стягане в сърдечната област, ускорен пулс, повишено кръвно налягане, треперене на ръцете, устните, клепачите, избиване на студена пот по лицето и тялото.
Симптомите се появяват 8-10 години след началото на злоупотребата при мъжете и до 4-5 години при жени и деца.
От всички хора които употребяват алкохол 5% стават зависими. Няма бивш алкохолик. Около 35% от зависимите след правилно приложено лечение успяват да прекратят приема. За съжаление все още не е открит лек, който да намали желанието за пиене и чувството на вътрешна принуда. Ефект се постига чрез психотерапия – индивидуална и групова, както също така се прилагат и най-различни медикаментозни средства. Първата стъпка обаче е детоксикацията, т.е. очистване на организма от алкохола и облекчаване на симптомите на абстиненция. Умерените физически натоварвания спомагат за очистване на тялото от натрупаните токсините, а освен това и повишават психо-емоционалният тонус и намаляват стреса.
Алкохолът не се препоръчва за консумация при Hypoxi терапията. Той е доста калоричен и за пример ще кажа, че в 1 грам алкохол се съдържат 7 kcal, а в един грам въглехидрати – 4 kcal. Освен това, алкохолът отключва апетита със страшна сила: консумира се обикновено вечер, стимулира глада и прави спазването на един умерен хранителен режим доста трудно. Аз бих посъветвал хората, които имат намерение да редуцират натрупаните мазнини, да избягват приема на спиртни напитки по време на терапията. Освен всичко алкохола води до обезводняване на организма, а водата е много необходим продукт при процеса на разграждане на мазнините. Голяма час от алкохола се преработва в черния дроб до вещество наречено ацетат, който има доста неприятно свойство – спира разграждането на мазнините. Във връзка с това само ще кажа, че алкохолът е спирачка за процеса на ефикасното отслабване.