Несъмнено зимата е сезонът, който най-осезателно се отразява върху фигурата ни. Но ако сме наясно с факторите, които спомагат за наддаването на тегло, можем лесно да си изградим план, чрез който да преминем през студените месеци по здравословен начин.

Телесната температура и хранителните навици

С падането на температурите навън, телесната ни температура също пада. Усещането за студ задейства режим за самосъхранение, който пък изпраща сигнал на тялото да се загрее бързо. Често този сигнал бива разчетен като желание за храни, богати на въглехидрати и захар, които моментално осигуряват така желания “топлинен” тласък. Затова апетитът ни се повишава и посягаме към храни, които ни карат да се чувстваме топло и уютно.

Как да поемем контрол върху повишения си апетит през зимата?

Първата стъпка е да се обличаме с топли дрехи, които задържат телесната ни температура. По отношение на храненето, трябва да залагаме на леки, но чести хранения – с 3 основни и 2 между тях. Разбира се, с приоритет са протеиновите храни, вместо въглехидратите или заменянето на любимите ни калорични храни, с техни нискомаслени вариации.

Сякаш не свързваме зимата и с консумацията на пресни плодове и зеленчуци, а те са изключително важни за балансираната ни диета. Всъщност, този сезон ни предлага страхотен избор – червено цвекло, репички, моркови, спанак, брюкселско зеле и пащърнак, са само част от полезните опции.

Намаляването на слънчевата светлина

Липсата на излагане на светлина и по-късите дни могат да се отразят на биологичния ни часовник, на нивата на серотонин и дори да предизвикат сезонно афективно разстройство. Това влияние на сезоните върху настроенията ни, лесно се отразява и на хранителните ни навици.

Затова се опитай всеки ден да прекарваш известно време на открито на слънчева светлина. Наблегни и на храни, богати на витамин D, като яйца, рибено масло, гъби и овесена каша. Постарай се да заспиваш навреме, както през останалата част от годината.

Намалената консумация на вода 

Друга причина за наддаване на тегло през зимните месеци се дължи на това, че пропускаме да пием достатъчно вода. А ограниченият ѝ прием може да ни накара да се чувстваме уморени и лъжливо гладни. Всъщност този ненавременен глад лесно може да бъде потиснат с вода. Една чаша преди хранене, също така ни помага и да избегнем големите порции. 

Намалената физическа активност

По-кратките дни и по-студеното време не само намаляват времето ни на открито, но на много места снегът и ледът правят нормалните ни фитнес дейности или разходки невъзможни. Когато не сме активни, апетитът ни се увеличава, т.е. ядем повече и се движим по-малко. Тази комбинация със сигурност води до покачване на килограмите.

Помисли за всички дейности, които може да правиш през зимата и се опитвай няколко пъти седмично да им отделяш време. Разходки в парка, каране на ски или леки HYPOXI тренировки. Движението не само изгаря калории, но и понижава апетита ни.

Избегни натрупането на нови, излишни килограми тази зима с HYPOXI! Запиши се на безплатна пробна процедура, а нашите HYPOXI терапевти ще ти дадат още идеи за балансирано и здравословно меню! Обади се още сега на телефон 0889 68 00 24.