Автор: К.Ганчев

За да има трайни и благоприятни последици върху организма, отслабването трябва да се провежда по разумен, съобразен с човешката физиология и психика начин.
Избор на дневен енергиен приемПърво трябва да изчислите вашия боди мас индекс (BMI). Така ще разберете дали имате нужда от отслабване и колко килограма трябва да свалите. Следващата стъпка е да ви се изчисли основната ви обмяна (Ео – енергия, необходима на тялото при абсолютен покой) и препоръчителен енергиен прием (Еп – енергия, необходима на организма за поддържане на идеално тегло). Сега е моментът да изберете колко калории дневно да приемате. Колкото енергията е по-близо до Еп, толкова по-бавно ще отслабвате. Колкото е по-близо до Ео, толкова по-бързо ще става това. Прием по-нисък от основната обмяна е крайно непрепоръчителен и направо вреден. Прием, близък до Ео се допуска, но за не повече от седмица-две. Когато избирате своя дневен прием, старайте се да подберете стойност, по-близка до препоръчителния енергиен прием Еп. Например, ако Еп=2200 kcal, a Еo=1500, подходящ е прием на около 2000 kcal дневно.
Съвети
Положителна нагласа. Това е половината от вашата задача. Искайте да отслабнете, вярвайте, че отслабвате, радвайте се, че отслабвате. Съвсем скоро ще се чувствате по-добре, ще изглеждате по-добре. Никога не се отчайвайте, дори и да не се получава в началото. Тялото понякога се съпротивлява на промяната и ефектът закъснява. Но винаги идва! Затова спазвайте режима, подхождайте с любов и ще постигнете поставените цели.
Отслабвайте бавно. Запомнете, колкото по-бавно, толкова по-трайно. Избягвайте да сваляте повече от 2,5 – 3 kg месечно, защото ефектът ще бъде кратък. Дори по-лошо, съвсем възможно е не само да възвърнете килограмите, но дори да напълнеете повече. Затова регулирайте скоростта на отслабване така, че да губите средно 1 – 2 килограма месечно, но за сметка на това постоянно. След време организмът привиква към този режим (обмяната на веществата се саморегулира).
Повишете физическата си активност. Подходящи са ходене, гимнастика, фитнес, аеробика, изобщо всяко движение, което ви носи удоволствие. Съчетайте движението с вашето ежедневие. Направете го част от начина ви на живот.
Хранете се с качествена храна. Например пържолата е за предпочитане пред кренвирша или колбаса, плодовете и зеленчуците са за предпочитане пред пастите и тортите, готвеното е за предпочитане пред полуфабриката. Добавките, консервантите, подобрителите придават на продуктите определени качества, но също така съдържат множество вредни съставки, причиняващи болести, алергични реакции, целулит. Затова яжте храна, за която знаете какво съдържа.

Приемайте разнообразна храна. Така ще осигурите на тялото си необходимите хранителни вещества, витамини и минерални вещества.

Приемайте достатъчно качествени белтъци, за да не загубите мускулна маса.

Такива белтъци са яйчния, млечния, месния, рибния, соевия. Запомнете, мускулите са ни необходими, а тлъстините – не.
Намалете приема на мазнини, особено от животински произход. При готвене използвайте растителни мазнини в умерени количества. Премахвайте от месото кожата и тлъстините. Ограничете приема на тлъсти колбаси.
Намалете приема на захар, сладкарски изделия, шоколад и т.н. „Бързите въглехидрати“ се усвояват след много кратко време и ако тяхната енергия не се изразходи веднага се натрупва по съответните места, под съответната форма. Ако все пак приемете повече захар, постарайте се да я изразходите чрез движение.
По желание може всяка седмица да избирате един ден, в който да се храните само с продукти от растителен произход. Тези дни се наричат разтоварителни и имат много добър ефект върху организма.
Не преяждайте. Имайте милост към вашия стомах. Хранете се 5 – 6 пъти дневно, но по -малко. Запомнете, ситостта настъпва до 30 min след хранене.
Не се хранете късно вечер. Последното хранене трябва да бъде не по-късно от 19:00 – 21:00 часа. Ако все пак се наложи, старайте се храната да бъде лека.
Пийте достатъчно вода.
Нито един от горните съвети не бива да се спазва всеки път, на всяка цена. Просто трябва да се имат предвид. Ако нарушите някой от тях, не се самообвинявайте, не се отчайвайте. Запомнете, процесът на отслабване трябва да носи удоволствие. Така с всеки изминал ден ще се чувствате все по-добре и по-добре. И резултатите няма да закъснеят.