Тези толкова чакани, уютни зимни празници. Тогава сякаш излизаме от руслото на ежедневието и се отдаваме на заслужена почивка, хубави емоции, споделени с най-близките и…. много, много ядене. Коледни коктейли, служебни партита, приятелски сбирки, традиционните вечери и обеди с роднините…
После, когато дойдем на себе си, разсеяно подминаваме огледалото и гузно заобикаляме кантара. И…се отдаваме на поредната изтощителна диета.
А можем да си спестим този неприятен ежегоден „ритуал“, без да се лишаваме от трапезата и празничните ястия. Малко внимание ще ни спести неприятната тежест в стомаха и угризенията след това. Не, не ви съветваме да се лишавате от празничните лакомства. Но ако вие сте домакини на парти, можете да подберете и приготвите храната така, че тя да е вкусна и здравословна едновременно.
Традиционните сърми и питки
Няма как да ги подминем на Бъдни вечер и Коледа. А и няма нужда. Но ако ги сготвим с малко зехтин, вместо с много олио, както са ни учили бабите ни, те ще станат вкусни и диетични. Вместо готова кайма, можем да изберем чисто месо и да го смелим – така със сигурност няма да задръстим организма си с мазнини и токсини.
Питката можем да приготвим от ръжено и пълнозърнесто брашно – става много вкусна и далеч по-полезна от бялата питка.
Заменете свинските вратни пържоли с бонфиле или чист телешки стек. Комбинирайте с изобилие от зеленчуци и така ще се радвате на вкусен обяд или вечеря без да товарите организма излишно.
Киселото зеле е чудесна и полезна храна, задължителен елемент на коледната трапеза у нас. Добре е обаче, преди да го сготвим да накиснем за кратко зелето във вода – така ще махнем част от солта в него, а вкусът му ще се запази.
И накрая, да си припомним няколко златни правила, които стават особено актуални по празници:
– Не преяждайте! Доказано е, че преяждането може да бъде по-опасно от препиването, особено по това време на годината.
– Ходете пеша когато имате възможност. Можем да поддържаме форма и извън фитнес залата или студиото за тренировки.
– Пийте много течности. Уточняваме – не газирани напитки, бира, или готови сокове – а чиста вода и прясно изцедени плодови сокове.
– Хранете се бавно и с удоволствие. научете се да слушате тялото си – то най-добре знае от каква храна има нужда.
– Забавлявайте се истински и си подарете много положителни емоции. Няма по-здравословна диета от тази, в която присъства доброто настроение.

Весели празници от екипа на Hypoxi!