Ползата от физическото упражнение като основно средство на киинезитерапияте е ясна. Как физическото упражняване може да помогне:

Увеличава силовите възможности на отделния мускул, мускулна група, крайник или дял от гръбначния стълб

– Подобрява издръжливостта на същите

– Увеличава обема на движение

– Засилва функцията и способността за битови дейности на същите

– Понякога, изпълнени правилно и аналитично, дори подобряват координационния капацитет

Тази характеристика на физическото упражнение говори ясно за огромното им значение като средство за обучение. Какво може да се добави още?

В сравнение с обикновеното физическо упражнение, третирането с нервно-мускулни техники (PNF), до много по-голяма степен допълва моделирането на отделните движения, както и цели двигателни модели, които могат да варират от битови движения (миене на зъби, ресане, ходене, лягане, ставане, сядане и др.) до професионално спортни кондиционни тренировки!

Но може ли един терапевтичен метод да бъде еднакво показен и успешен при толкова различни нозологии? Отговорът е – ДА, може. Защо?

PNF е концепция, намираща приложение при тежки клинични случаи:

– фрактури,

– луксации,

– дисторзии,

– лигаментарни,

– ставни и мускулни увреждания,

– случаи на хронични заболявания (болки в кръста, артрози, гръбначни изкривявания, тенденити, тендовагинит и други),

– следоперативни състояния (оперативни рани, остеосинтези, остео и артро пластики, дори и ампутации).

Не по-малко е и приложението в спортната практика. Иам редица състояния, след прекарани тежки контузии, травми и операции, които ограничават състезателите и не разрешават никакво движение. Хирургът или травматологът е казал, че са необходими 1-2 седмици, месец, а понякога и повече, защото скъсаната връзка, счупената кост, оперираната херния итн. изисква пълен покой, за да се възстанови добре. Че ако се опита да ритне топка, да хване волана или да се качи на колело дори, всичко „заминава на кино”. Опитът за близост с партньора дори е рисков.

В съвременния спорт съществува понятието ВСМ (високо спортно майсторство). Това понятие е сбор от много отделни, но тясно свързани помежду си компоненти: техническа подготовка, физически възможности, психическа устойчивост и опит. Нарушаването на което и да е обаче, води по кинетичен път до дефицит и в останалите.

В този момент нито щангата, нито витамините, нито тренажора, могат да помогнат. Най-просто казано, ако е скъсана връзка на глезена, всички казват, че трябва да се почива. Но какво ще се случи в мускулите, които нормално движат глезена, ако те почиват месец или два? Нищо хубаво. Дори и в моменти, когато покоят е задължително условие за качественото възстановяване, има какво да се прави за активната част на опoрно-двигателния апарат т.е.мускулите.

Това е аналитична за всеки отделен мускул терапия, включваща „припомнянето на обичайните му задължения”.

Това е PNF!