Кафявата му разновидност съдържа повече минерални вещества.

Оризът е основната храна на 0,6% от населението на Земята. Производството му осигурява годишно по 85 кг за всеки жител на планетата. Неговите зърна се отличават с голяма калоричност – включват 75-85 процента въглехидрати и 10 на сто протеини. 96 процента от тези две съставки се усвояват от човешкия организъм. Поради това, ако искате да свалите излишни килограми, избягвайте тази храна.
Похвалното слово за ориза не може да мине без информацията, че в него се съдържат витамините от В-групата, които поддържат дейността на нервната система и енергийния баланс на организма, витамин Е – антиоксидант, предпазващ от вредните въздействия на околната среда и др. В белите зрънца има и фосфор, отговарящ за възпроизводството на клетките, калий, калций, магнезий и др. От тях се приготвя брашно, което е бедно на мазнини, протеини и целулоза, вино, популярно най-вече в Китай, и ракията саке, любимата напитка на японците.
Кафявият ориз е по-полезен от белия, защото няколкото слоя влакънца, намиращи се на повърхността му, на които впрочем дължи окраската си, буквално са натъпкани с какви ли не ценни за организма минерални вещества. Въпросните влакънца на белия му „родственик“ са „изстъргани“ при полирането на зрънцата му.
Оризът е една от най-старите земеделски култури. В Китай и Индия тя се отглежда от дълбока древност, в Европа е пренесена през VII в., а в Америка – 10 столетия по-късно. В света с нея се засяват около 1,4 млрд. дка, от които 400 млн. – в Индия.