Повечето мъже, по-точно около 95% според научни изследвания, са генетично предразположени към натрупване на излишни мазнини в централната час на тялото. Проблемните зони обикновено са корема, талията и ханша. Естествено, има хора които се борят с този проблем като спортуват всеки ден и се занимават активно със своето тяло. Ходят на фитнес, плуват редовно, тичат, карат колело, играят футбол или каквото харесват според тяхното желание. Коремната област обаче не може да се изчисти. Или за да се стигне до пълно изчистване трябва да се прмине през 9-те кръга на ада. Първо, каквото и да правим изгаряме от всякъде другаде, но не и от там където желаем. Това е така, защото организмът изгаря мазнини от където му е зададено, спрямо индивидуалната генетична предиспозиция, а не от там където сме натрупали най–много, а се натрупват в най–голямо количество там от където най–трудно ще ги изгорим. Анаеробните тренировки не могат да ни помогнат да изгорим мазнини. По време на анаеробните тренировки се разграждат основно въглехидрати като се отделя като краен продукт мленча киселина, която след това се преобразува отново до гликоген в черния дроб: най–важното е, че не разграждаме мазнини! Именно за това организмът трябва да се подлага системно на натоварвания изключително в аеробен режим на работа, когато можем да редуцираме качествено излиштната мастна тъкан. Мазнините се използват основно като източник на енергия при продължителни нискоинтензивни натоварвания, когато организмът преминава в аеробен режим на работа, тъй като разграждането им е свързано с голям кислороден разход. Доставката на енергия до мускулите става много по-бавно отколкото при използване на въглехидрати. Именно това не позволява използването им при високоинтензивни и краткотрайни натоварвания, когато организмът изгаря гликоген.

При нормална аеробна тренировка редуцирането на мазниние е както следва – 40% в горната част на тялото, 40% в долната част на тялото и само 20% в областта на корема. Това, разбира се, важи за хора които имат склонност да натрупват мастна тъкан в коремната област. Защо се получава така? Ами защото горим най-малко, там където локално имаме нарушение на кръвообръщението и трофиката на подкожието и за да натрупа енергиен запас тяло се стреми да го складира именно там, където най-слабо го изгаряме. Естествено, след продължително прилагане на тренировки в аеробен режим на работа ще редуцираме голямо количество мазнини в тялото, но като за начало ще трябва да ги изгорим на всякъде по него.

За по бърз ефект коремната област би могла да се подложи на липосукция, при която се премахват 100% от мазнините. Това обаче няма да реши проблема с нарушнието на кръвообръщението и трофика, както и с генетичната предразположеност и след време мазнините отново ще се натрупат.

Алтернатива на тези два метода е Hypoxi терапията. Методът е разработван дълго като е обоснован от изследвания продължили повече от 10 години. Тъй като терапията е все още нова за България, много хора се подлагат на нечовешки усилия за да оформат тялото си. Бих ги посъветвал да опитат Vacunaut – метод за изгаряне на мазнини в коремната област, чрез който с по-малко усилия и целенасочена работа се получава траен ефект дори и след приключване на терапията. А не е ли именно това което всеки иска да постигне – перфектно оформяне на тялото, ускоено редуциране на проблемните области, продължителен ефект във времето. Тези които са вманиечени на тема спорт и перфектно тяло, бих насочил към Hypoxi терапията, тъй като тя може в много по-кратки срокове, без излишно натоварване и строги диети да доведе до максимален ефект. Целта на тази терапия е локалното изгаряне на мастната тъкан, само и единствено в проблемните области, като се работи в аеробен режим. Статистиката сочи, че при хипокси тренировките за редуциране на мазнини натрупани в централната част на тялото, загубата на тегло за около 3-4 седмици е от 2,5 до 3 кг, като от тях загубата на мазнини по време на терапията е 80% в областта на корема и само по 10% в горната и долната част от тялото. Този резултат се постига като се изпозва ефекта на вакуумната тренировка чрез вакуумен костюм – Vacunaut с локално прилагане на редуващи се фази на положително и отрицателно налягане. Във фазата на позитивно налягане приложено върху кожата и мастната тъкан се увеличава налягането върху лимфните и венозните съдове. Лимфните съдове се свиват правопропорционално, на налягането като изхвърлят течости към пречистващите органи. Кръвоносните съдове също се свиват и стесняват като изтласкват бедната на кислород кръв от кожата и мастната тъкан. По този начин се подобрява отвеждането на продукти от окислението на мазнините. Във фазата на отрицателно налягане се засмуква кожата, което подпомага притока на свежа кръв и максималното насищане с кислород на проблемните зони. Обилното кръвоснабдяване на кожата и мастната тъкан богата на кислород и други хранителни вещества, ускорява метаболизма и клетъчната активност, а от там и скоростта на разграждане на мазнините. Като дипломиран треньор с дългогодишен опит в спорта и като състеател по ръгби, аз съм добре запознат с принципа на разграждане на мазнините. Единствено скелетните мускули подложени на продължителна нискоинтензивана работа могат да използват мазнините като енергиен източник. Vacunaut обаче ни дава уникалната възможност да изгорим мазнините в желаните от нас зони. Чрез него ние можем да постигнем максимален ефект в коремната област и пълно изчистване на мастната тъкан натрупана около талията, корема и ханша, без да влияем на други части от тялото. Hypoxi терапията превръща плоския корем от мит в реалност. Това не е предположение, а факт.

Михаил Желязков, HYPOXI терапевт