Строгите диети и хапчетата за отслабване не са дългосрочно решение на проблема с излишните килограми. Но ако включите в ежедневното си хранене суперхрани, зелен чай, някои подправки и билки, можете да стимулирате здравословното сбогуване с нездравословните килограми. Разбира се, не трябва да забравяме и движението, щом искаме да постигнем трайни резултати.
Наскоро, в „Джърнъл оф нутришън”, бяха публикувани резултатите от проучване доказващо положителното въздействие от консумацията на смес от подправки със силни антиоксидантни свойства преди поемането на много мазни храни.
Мъже, разделени в две групи, дават кръвни проби преди и след като са консумирали храна с високо съдържание на мазнини и отново, една седмица по-късно. В храната на едната група е била добавена смес от куркума и канела. Тази група показала нормални нива на инсулин, спад на триглицеридите с 30%, а нивата на антиоксидантите били по високи с 13%. При мъжете от другата група, които не били консумирали тази смес, нивата на инсулина и триглицеридите били завишени, а антиоксидантите били в много ниска концентрация. Така, клиничното изследване потвърждава отдавна приписваните на куркумата и канелата свойства да неутрализират свободните радикали, да поддържат стабилни нива на инсулина и да ускоряват метаболизма на холестерола и триглицеридите.
Днес преоткриваме някои свойства на добре познатите ни и отдавна ползвани в нетрадиционната медицина подправки и билки. Ето някои от съюзниците ни в борбата с килограмите, които можем да открием в кухненския шкаф.
Канелата поддържа здравословни нива на кръвната захар и инсулина, а това е от голямо значение за здравето и борбата с килограмите. Химичната реакция, която канелата предизвиква в стомашно-чревния тракт, ускорява метаболизма и изгарянето на калории. Достатъчно е да приемате четвърт до половин чаена лъжичка на ден, но трябва да е прясно смляна.
Зелен чай. Освен антиоксидантните си свойства, заради които забавя процесите на стареене на клетките, тази свежа напитка ускорява термогенезата – процес, ускоряващ изгарянето на мазнини.
Розмарин. Тази ароматна подправка стимулира клетките, които функционират, изразходвайки мазнини. Маслото от розмарин е също силен съюзник на всички, които имат нужда да свалят излишните килограми. То стимулира лимфната циркулация и изглажда кожата при целулит. Използва се както външно за масаж, така и вътрешно като добавка към чаша чай (1-2 капки).
Карамфил. Контролира нивото на кръвната захар и също като канелата се препоръчва за диабетици. Карамфилът съдържа и най-важните витамини от В група, които също подпомагат метаболизма. Маслото от карамфил подобрява кръвната циркулация и стимулира изглаждането на кожата при целулит, но не трябва да се прилага чисто, а в съчетание с някакво базово масло (напр. от авокадо, бадем или пшенични кълнове).
Лют червен пипер. Употребата му в борбата с килограмите стана особено популярна след като Жизел Бюндхен и Бионсе обявиха, че разчитат на тази подправка, за да са във форма. Лютият червен пипер задейства процеса на термодинамично изгаряне, който продължава до няколко часа след като сте се хранили. С други думи, лютата подправка ускорява метаболизма благодарение на капсаицина, на който се дължи и вкуса ѝ. Същото действие имат и лютите чушлета, тъй като те също съдържат капсаицин.
Джинджифилът съдържа вещества, които разширяват кръвоносните съдове и повишават температурата на тялото, което на свой ред ускорява метаболизма с 20%. Освен това, подправката се използва и за детоксикация. Можете да я добавяте в рибни ястия или да пиете чай с джинджифил.
Куркумата е смленият на прах корен на растението Curcurma longa, което е „роднина” на джинджифила и придава апетитния жълт цвят на всички видове къри и масала. Аюрведическата медицина прилага куркумата като отлично антибактериално и противогъбчино лекарство. Изключително обнадеждаващи са и изследванията на съвременната медицина по отношение превенцията на рака на гърдата, левкемията и забавянето на развитието на Алцхаймер. Вкусната подправка ускорява метаболизма на мазнините и подпомага свалянето на излишни килограми.
Синап. Изсушените семена на това красиво растение се ценят по целия свят заради леко лютивия си вкус и приятен аромат. Семената могат да се ползват в маринати за месо и риба или за сосове за салати. Синапът е много богат на витамин Е, витамини от група В, магнезий, фосфор и желязо. Апетитната подправка е чудесен източник на омега-3 мастни киселини, благодарение на които снижава нивото на триглицериди в кръвта. Освен това синапът ускорява метаболизма, стимулира храносмилането и понижава кръвното налягане.