Защо? Всеки един специалист ще каже, че принципите на правилното хранене са прости. Не е нужно да се спазват строги диети, за да изглежда човек добре. От изключително значение обаче е храненето да бъде редовно и да се намали количеството на приеманата храна като цяло. Приемът на въглехидрати и мазнини трябва да е предимно сутрин и до обяд. След това през целия ден трябва да се приемат предимно белтъчини. Зеленчуци може да се консумират по всяко време, плодовете също, стига да са с ниско съдържание на въглехидрати. Трябва да се яде поне по три пъти на ден, като между храненията трябва да се правят леки закуски, съвсем леки. Редовното хранене зарежда с енергия за цял ден, като тя постъпва на порции и се разпределя равномерно. Повечето хора, които имат натоварено ежедневие, често се хранят нередовно, обикновено само вечер и приемат огромни количества, неподходящи за такъв час храни като това се превръща в начин на живот. А системната злоупотреба с режима на хранене води след себе си редица неприятни последици. Като за начало се нарушава обмяната на веществата.

Приетата вечер храна с високо съдържание на въглехидрати се преработва много по-бавно, отколкото тази изядена сутрин, а това се дължи на факта, че обмяната на веществата работи по-бързо именно тогава. Въглехидратите приети сутрин ще се превърнат в енергия, докато тези приети вечер ще се отложат под формата на мазнини, защото по време на хранене се секретира хормона инсулин, чиято функция е да намалява нивото на кръвната захар, но освен това този хормон действа липогенетично, което означава, че стимулира отлагането на мазнини. Всъщност, въглехидратите които не се употребят като енергия, винаги се превръщат в мастна тъкан. А веднъж вече отложили се мазнините се превръщат в енергиен запас, който при нормални условия не може да се употреби. Те се разграждат и превръщат в енергиен източник, когато тялото се подложи на аеробно натоварване. Реално какво се получава? Въглехидратите поети на вечеря са на практика неизползваеми, защото вечер тялото се нуждае от съвсем малко енергия и когато тя е в излишък то започва да я складира. По-лошото е, че вече образувалата се мастна тъкан действа като ендокринен орган. Тя секретира определен вид хормони. По-важните от тях в случая са хормоните лептин и резистин.

Лептинът е хормон който се смята за най-важният произвеждан от мастната тъкан. Той изпълнява разнообразни функции като една от тях е да взаимодейства с няколко нервни центъра в хипоталамуса и така да намалява експресията на повишаващи апетита пептиди. Поради разнообразните ефекти, които упражнява, трудно може да се определи точно неговата функцията. Когато в тялото има достатъчно мазнини, в депата се произвежда по-голямо количество лептин и съответно нивото му в кръвта също се повишава. Обратно – когато теглото намалее, нивото му се понижава и мозъкът разбира, че тялото има нужда от повече храна за запълване на празните депа. Хората, страдащи от затлъстяване, обаче, са резистентни към неговото действие. При тях той не може да подтисне апетита и именно поради тази причина те са винаги гладни.

Резистинът е изключително важен. Той увеличава инсулиновата резистентност, като уврежда инсулиновите рецептори по повърхността на клетките и така инсулинът не може да упражни своя физиологичен ефект. Количеството му намалява при гладуване и се увеличават при затлъстяване. Процесът най-често се проявява при затлъстели възрастни хора и болни от диабет 2-ри тип. Предполага се, че резистинът е важен адипоцитен сигнал при настъпване на инсулинова резистентност, като така той става връзката между диабета и затлъстяването. По този начин на биохимично ниво се затваря един порочен кръг, който има много тежки последици.

Първа стъпка в борбата с този проблем е регулирането на инсулиновата секреция. Това става като се увеличи броя на храненията за сметка на намаленото количество храна и режима на прием. Когато се приемат въглехидрати се усилва секрецията на инсулин и за това техния прием трябва да е до обяд, тъй-като след това той ще стимулира отлагането им като мазнини. Три до пет хранения на ден е най-добрият вариант. По този начин ще се намали липогенетичният ефект на въпросния хормон. Лептинът и резистинът се регулират чрез редуциране на вече натрупаната мастна тъкан като единственото спасение е движението. За това като превантивна мярка е най-добре и най-лесно да се започне с правилно и редовно хранене.

Михаил Желязков