Настъпването на менопаузата често води до напълняване. Oколо 60% от жените натрупват килограми през този период.
Поради по-ниските нива на женските полови хормони (естрогени) все по-голяма роля започват да играят други хормони в женския организъм, напр. мъжкия хормон – тестостерон, който присъства в организма на жената до края на нейния живот. Естрогените са тези, които поддържат типичната женствена фигура – тънка талия и закръглени бедра. Пълнотата, тип «круша» (бедра-седалище), характерна за жените, се сменя с мъжки тип пълнота – натрупване на мазнини в областта на корема. Това е най-опасното образуване на депа от мазнини, което провокира редица здравословни проблеми – хипертония, диабет, а даже и някои онкологични заболявания.
Друг фактор за неусетнотоувеличаване на теглото е пониженият метаболизъм. Съвсем естествено с напредване на възрастта обмяната на веществата се забавя – организмът се нуждае от по-малко калории, за да поддържа основните жизнени функции. В същото време настъпващите хормонални промени водят до изостряне на глада. Често вкусната храна (а тя е и висококалорична) компенсира потиснатото настроение. Така жената приема повече калории, отколкото изразходва и излишъкът от калории се натрупва под формата на мазнини и повишаване на теглото.
Ключът за поддържане на телесното тегло е в правилното хранене и движението.
Здравето на жената след настъпването на менопаузата зависи от това и как се храни. Балансираното хранене зависи от разнообразните храни, които като състав съответстват на особеностите на организма в този период – прием на повече пресни плодове и зеленчуци, млечни продукти, храни с богато съдържание на фибри. От голямо значение за профилактика на атеросклерозата има хранителен режим с по-ниско съдържание на животински мазнини.
Редовното умерено физическо натоварване по време на менопаузата е един от най-добрите начини за повишаване нивото на естрогена.
След климактериума е особено важно да избягвате стреса, за да не се стигне до спад в нивото на естрогена, предизвикан от психическо напрежение.

Затова, мили жени опитайте се да забравите проблемите, сложете усмивка на лицето си, внимавайте с храната и алкохола, спортувайте и ще видите, че няма нищо страшно да си „принцеса в климактериум”.

Успех!

К.Ганчев